meer inspiratie

Terugblik Holland Dance Festival 2024

16 februari 2024

Danskunst: verbinder en voorbeeld van grenzeloze menselijkheid

Met ruim 60 voorstellingen in 20 verschillende producties is de negentiende editie van Holland Dance Festival zaterdag 17 februari met de nieuwe multimedia dansvoorstelling Digital Twin van David Middendorp/Another Kind Of Blue succesvol afgesloten.

Er kwamen 24 dansgezelschappen samen om de meest actuele trends en ontwikkelingen binnen de internationale dans te tonen. Tijdens het hele festival waren 300 dansers met 30 nationaliteiten van over de hele wereld te zien, die uit alle delen van de samenleving en uit verschillende culturen kwamen. In deze roerige tijd en wereld vol onzekerheid bewijst de danskunst des te meer een grote verbinder en voorbeeld van grenzeloze menselijkheid te zijn door publiek te raken, te amuseren, te verrassen en soms te choqueren.

Holland Dance Festival (HDF) werd in 1987 opgericht om internationale dans te presenteren met als krachtige, eenduidige missie dans toegankelijk te maken voor iedereen. In de enige tweejaarlijkse dansbiënnale van Nederland, maakten meer dan 20.000 bezoekers kennis met de meest onderscheidende, spraakmakende en tegelijkertijd juist zeer toegankelijke producties en gezelschappen van over de hele wereld.

Het festivalaanbod is complementair, veelzijdig, spreekt een breed publiek aan en kent een uitgesproken focus op het fysieke, virtuoze spectrum van de dans. Behalve een mix van grote internationale namen gaf het festival ook podium aan beginnende, nog niet zo bekende dansers en choreografen. Het festivalprogramma was te zien in dansstad Den Haag en een aantal producties ook in Delft, Rotterdam, Tilburg, Drachten, Hengelo, Utrecht en Aachen.

Koninklijk bezoek
Prinses Beatrix, dansliefhebber pur sang, was weer aanwezig bij het openingsgala van Holland Dance Festival op 24 januari. Samen met Hunne Koninklijke Hoogheden Prins Constantijn en Prinses Laurentien zag zij hoe 75 jonge dansers de aftrap gaven voor het festival. Tijdens het gala werd ook de prestigieuze Jiří Kylián Ring uitgereikt aan Paul Bronkhorst voor zijn grote inzet rond de omscholingsregeling voor dansers. Na afloop werden de dansers backstage persoonlijk door de Koninklijke Hoogheden bedankt en geprezen.

Nieuwe ontdekkingen en internationaal danserfgoed in grootschalige, maar ook in intieme voorstellingen

Opvallend in deze zeer afwisselende negentiende editie van Holland Dance Festival was de focus op het zichtbaar maken van jonge dansers. Deelnemende vakopleidingen en junior companies uit de VS, Canada, Zwitserland, Frankrijk en Nederland gaven niet alleen blijk van hun uitzonderlijke danstalenten. Eveneens toonden deze exemplarische jonge dansers dat zij de vertegenwoordigers van de toekomst van dans zijn. Het vijftigste jubileum van Ailey II en het tienjarige bestaan van de Junior Company van het Nationale Ballet werden met eigen programma’s gevierd.

Hiphop, urban en streetdance waren ijzersterk vertegenwoordigd met de producties van A Human Race- the Rite of Krump, Illegal Dance en Sol Invictus. Op het gebied van inclusie maakten de wereldpremières van an Accident / a Life van Marc Brew & Sidi Larbi Cherkaoui en Free Birds Fly van Compagnie Tiuri in de choreografie van Jordy Dik grote indruk. Traditiegetrouw was het festivalprogramma rijk gevuld met primeurs voor het Nederlandse publiek; de debuten van Gibney Company uit New York en Silvia Gribaudi uit Italië werden met groot enthousiasme ontvangen.

Daarnaast ziet HDF zich ook meer en meer als een netwerkorganisatie, die niet alleen signaleert wat er in de internationale danswereld speelt, maar daar als initiator, samenwerkingspartner en conservator zelf ook een actieve rol in speelt. Voor het festival van 2024 betekende dit bijvoorbeeld, dat het mede door HDF geïnitieerde Pitching Project werk van jonge Israëlische en Palestijnse makers werd getoond.

In de double bill WHENUA door New Zealand Dance Company was de invloed van de Maori-cultuur duidelijk voelbaar en de mix met hun krachtige eigentijdse dans liet een bijzondere indruk na. NDT 1 vormde met de spraakmakende wereldpremière van Simon McBurney en Crystal Pite midden in het festival de ruggengraat van verschillende internationale dansproducties, die Den Haag, de ‘Stad van Vrede, Recht en Dans´ te zien waren.

Hervé Koubi veroverde de harten van het publiek met Sol Invictus. Zoals de New York Times treffend schreef: “They fly. They spin. They change how you see the amazing”. In dit nieuwe meesterwerk waren de negentien dansers een hechte groep, waarbij ze niet alleen voor henzelf, maar ook voor elkaar verantwoordelijkheid droegen. Op het podium vierden ze het leven en leken ze al dansend de draak te steken met de dood. Sol Invictus, vernoemd naar de Romeinse god van de zon, herinnert ons aan het ritueel dat tijdens het jaarlijkse Romeinse Midwinterfeest plaatsvond, waarbij de komst van betere dagen werd gevierd. Deze voorstelling straalt hoop uit, zelfs na de donkerste dagen.

Impressies

foto
Sjoerd Derine
foto
Sjoerd Derine
foto
Sjoerd Derine
foto
Nathalie Sternalski

En er was meer… partnermeetings, symposium, focusdag, inleidingen, aftertalks en films

Holland Dance Festival schitterde niet alleen met adembenemende dansvoorstellingen, maar opende ook haar deuren voor partnerbijeenkomsten. Onder de titels Dance On, Pass On, Dream On en Europe Beyond Access kwamen meer dan twintig vooraanstaande Europese partners samen om belangrijke vraagstukken te bespreken en waardevolle kennis te delen.
Het internationaal opgezette DanceAble Symposium over inclusie in de podiumkunsten was met 400 deelnemers uit 16 verschillende landen live en online te volgen. Ook stond er een Focusdag voor dansdocenten met als onderwerp Dans en Ouderen op het festivalprogramma.

Rondom de voorstellingen werden ook 38 inleidingen en nagesprekken aangeboden om het publiek nader kennis te laten maken met de inhoud van de voorstellingen en de bijbehorende danskunstenaars. De enthousiaste reacties en de grote belangstelling voor deze ontmoetingen droegen bij aan de verbinding met het publiek.

In het Filmhuis Den Haag en LantarenVenster Rotterdam zagen bezoekers films gerelateerd aan het festivalprogramma.

En er was genoeg… voor jongeren, ouderen en iedereen daartussen
Rondom de voorstellingen in Amare kon het publiek met een VR-bril ervaren hoe het is om midden in een dansvoorstelling te zijn. De Cubaanse choreograaf Miguel Altunaga creëerde met jonge amateurdansers een virtueel dansuniversum.

Bovendien organiseerde Holland Dance Festival bijna 40 workshops, die werden gegeven door dansers en choreografen van de diverse internationale gezelschappen, die tijdens het festival optraden.

Het motto van Holland Dance Festival is al jaren, dat dans van en voor iedereen is. Daarom presenteerde het festival ook deze keer weer een nieuwe editie van Good [old] Times, de tweejaarlijkse productie voor dansers van 55 jaar en ouder. Choreografe Lonneke van Leth bracht met oudere dansers een sprankelende familievoorstelling.

En tot slot… de jeugd heeft de toekomst

De Talent On The Move-tournee startte ditmaal wederom tijdens het festival met een ‘special edition’. De voorstelling, voortvloeiend uit de samenwerking tussen Group Grenade uit Aix-en-Provence en Codarts Rotterdam, verrijkt met de nóg jongere talenten van het Codarts Lyceum (de Codarts-vooropleiding), werd een daverend succes met twee uitverkochte avonden in Delft. Naast die voorstelling Play, Move, Explore, Become omvatte dit samenwerkproject ook workshops, lessen en andere uitwisselingsactiviteiten. Een mooie uitdaging voor de jonge dansers uit Rotterdam en Aix-en-Provence om in een internationale en interculturele context te werken en hun horizon te verbreden.

Holland Dance Festival is dé plek waar jonge makers hun eerste kansen krijgen om zich verder te ontwikkelen. Het doel daarvan is dat ze kunnen doorgroeien binnen de danswereld. Daarnaast is het festival een plek, waar meer ervaren makers werk kunnen creëren en waar beide groepen van over de hele wereld samenkomen, elkaar ontmoeten en kunnen groeien.

HOLLAND DANCE FESTIVAL 2024 – wo 24 januari t/m za 17 februari | holland-dance.com

In 2026 viert Holland Dance Festival de twintigste jubileumeditie en die is gepland van 4 t/m 22 februari 2026. De eerste voorbereidingen zijn inmiddels al in volle gang. Het festival belooft ook dan weer een rijke waaier te zijn van de internationaal meest belangwekkende en spraakmakende dansproducties.