an Accident / a Life Marc Brew & Sidi Larbi Cherkaoui

2 t/m 4 februari 2024


Theater aan het Spui, Den Haag

€ 24,00 - € 29,00

Tickets

Een bijzondere, spannende nieuwe samenwerking tussen de Australische danser Marc Brew en de wereldwijd vermaarde Vlaams-Marokkaanse choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui leidt tot de wereldpremière van An Accident / a Life. In deze eerste gezamenlijke creatie ontrafelen Brew (performer en co-maker) en Cherkaoui (choreograaf en regisseur) momenten uit ons leven, waarbij ingrijpende gebeurtenissen en beladen herinneringen met én zonder woorden worden verkend – met gebruik van dans, verhalen, film en een auto. 

Uitgangspunt voor Brew en Cherkaoui was het delen van hun eigen levensverhalen en de belangrijke keerpunten daarin. Voor Brew was dat, voorop, zijn auto-ongeluk, dat hem in 1997 in een fractie van een seconde van een succesvol balletdanser in een verlamde, tot een rolstoel veroordeelde man veranderde.

Volgend op eerdere, bejubelde solo’s
Het leerde Brew – die al eerder op ons festival optrad – om ‘out of the box te denken’ en een nieuwe kijk op dans te ontwikkelen. “Al kon ik niet meer lopen, springen, draaien of mijn voet strekken, ik voelde mij nog steeds een danser. Ik begon te onderzoeken hoe ik kon bewegen met mijn veranderde lichaam, in mijn rolstoel, of daarbuiten, alleen of met anderen.” Dat leidde niet alleen tot opmerkelijke, door pers en publiek bejubelde solo’s als For Now I am... en Remember When, maar inmiddels is Brew ook al jaren succesvol als choreograaf (momenteel is hij associate artist bij het Britse Ballet Cymru) en als artistiek leider van inclusieve dansgezelschappen als Axis Dance Company en zijn eigen Marc Brew Company. Festivaldirecteur Samuel Wuersten: “Marc oogt wellicht fragiel, maar is dat allesbehalve. Hij en Larbi zijn twee ‘forces of nature’ die op elkaar inwerken en elkaar versterken."

Een ‘aangepaste spons’
Sidi Larbi Cherkaoui is een van de meest gevraagde en met prijzen overladen hedendaagse choreografen van zijn generatie. Al voor zijn eerste creatie, Anonymous Society uit 1999, ontving hij diverse internationale onderscheidingen. Sindsdien heeft hij een omvangrijk oeuvre opgebouwd dat op heel persoonlijke en eigenwijze manier uiteenlopende culturen en hun tradities onderzoekt en bevraagt. Zelf noemde hij zich ooit een ‘aangepaste spons’, omdat hij tal van dansvormen in zich ‘opzuigt’, deze met elkaar verbindt en per voorstelling flexibel inspeelt op de kwaliteiten van zijn dansers en danspartners – of het nu om een Spaanse flamencodanseres, een Zweeds slangenmens, een Indiase kathakdanser, Chinese monniken of om Argentijnse tangodansers gaat. Cherkaoui was van 2015 tot 2022 artistiek directeur van Ballet Vlaanderen. Sindsdien leidt hij het Ballet du Grand Théâtre de Genève en daarnaast heeft hij, sinds 2010, zijn eigen groep, Eastman, en is hij als associate artist verbonden aan Sadler’s Wells in Londen en Théâtre National de Bretagne in Rennes. Ook verzorgde hij de choreografie voor diverse bekroonde films en voor optredens en videoclips van Beyoncé.

Lees meer

Let op! Trigger/waarschuwing voor inhoud
Tijdens deze voorstelling wordt gebruik gemaakt van lichtstroboscoop (korte tijd knipperende lichten).

Data & tickets

datum begintijd locatie tarief tickets
vr 2 februari 2024 20:15 Theater aan het Spui, Den Haag €24,00 - €29,00 Geweest
za 3 februari 2024 20:15 Theater aan het Spui, Den Haag €24,00 - €29,00 Geweest
zo 4 februari 2024 15:30 Theater aan het Spui, Den Haag €24,00 - €29,00 Geweest

Impressies

foto
De Da Productions
foto
An Accident © Susan Hay
foto
An Accident © Susan Hay
foto
Filip van Roe

Credits

Director: Sidi Larbi Cherkaoui
Performer and co-creator: Marc Brew
Designer: Pepijn van Looy
Costume Stylist: Verlee van den Wouwer 
Music composition and instrumentation: Alexandre De Castaing
Light Consultant: Adam Carrée
Video Artist: Maxime Guislain
Rehearsal Director: Hayley Earlam 
Camera Operator/Stagehand: Lewis Landini 
Voice Consultant: Susan Worsford
Audio Describe, Tramway: Emma Jane McHenry

Creative Producer: Susan Hay
Producer: Gert van Overloop
Artistic Associate: Stephan Laks
Production Manager: Grahame Coyle
Stage Manager: Mickey Graham
Sound Engineer: Sam Martin-Randerson
Visuals Engineer: Jamie Wardrop
Rigger, Tramway: Imogen Froy- Michel

Sidi Larbi Cherkaoui PA: Lars Boot
Marc Brew PA: Melanie Wilson

Art Direction & Production - Tanker:  Floris Van Looy, Robbie Van Nieuwenhove, Koen Luypaert
Cello: Julia Kent

Press & Communications: Jonas Schildermans & Joy Parkinson
Marketing: Rebecca Doggett

Belgium Team
Dresser: Saar Swinters
Stage Crew: Pol Van Den Broek
Video & Creative Director, Artifex Studio: Geoffrey Oelbrandt
Technical production: Nils Geernaert
Lighting Programmer: Pascal Schutijser

A collaboration between Marc Brew and Sidi Larbi Cherkaoui.

A Marc Brew Company and Eastman co-production. Co-produced by Perpodium. Co-produced by the Hessisches Staatsballett in the frame of Tanzplattform Rhein-Main, a collaboration project between the Hessisches Staatsballett in Staatstheater Darmstadtand Hessisches Staatstheater Wiesbaden and Künstler*innenhaus Mousonturm. Co-produced with Holland Dance Festival. In co-production with Migros Culture Percentage Dance Festival Steps. 

Co-commissioned by Tramway and Sadler’s Wells. In Association with National Theatre Scotland. 

Developed in residency at the Théâtre National de Bretagne (TNB), Cumbernauld Theatre, The Work Room and De Warande. 

This project has been assisted by the Australian Government through Creative Australia, its principal arts investment and advisory body. With the support of the Flemish Government and the Belgian Federal Government’s Tax Shelter programme. Supported by Creative Scotland. 

With thanks to Ruth Little, David Street, George Bushway, Yvonne Strain, Katy Steele, Ivy Gamboa, Imogen Froy-Michel, EJ McHenry, Ali Low, James Gardner, The Royal Conservatoire of Scotland and Grid Iron. 

Aanbevolen

Free Birds Fly – Compagnie Tiuri

Info & tickets

Ailey II – The Next Generation of Dance

Info & tickets