An Accident Marc Brew & Sidi Larbi Cherkaoui

2 t/m 4 februari 2024


Theater aan het Spui, Den Haag

€ 24,00 - € 29,00

Tickets

Een bijzondere, spannende nieuwe samenwerking tussen de Australische danser Marc Brew en de wereldwijd vermaarde Vlaams-Marokkaanse choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui leidt tot de wereldpremière van An Accident. In deze eerste gezamenlijke creatie ontrafelen Brew (performer en co-maker) en Cherkaoui (choreograaf en regisseur) momenten uit ons leven, waarbij ingrijpende gebeurtenissen en beladen herinneringen met én zonder woorden worden verkend – met gebruik van dans, verhalen, film en een auto. 

Uitgangspunt voor Brew en Cherkaoui was het delen van hun eigen levensverhalen en de belangrijke keerpunten daarin. Voor Brew was dat, voorop, zijn auto-ongeluk, dat hem in 1997 in een fractie van een seconde van een succesvol balletdanser in een verlamde, tot een rolstoel veroordeelde man veranderde.

Volgend op eerdere, bejubelde solo’s
Het leerde Brew – die al eerder op ons festival optrad – om ‘out of the box te denken’ en een nieuwe kijk op dans te ontwikkelen. “Al kon ik niet meer lopen, springen, draaien of mijn voet strekken, ik voelde mij nog steeds een danser. Ik begon te onderzoeken hoe ik kon bewegen met mijn veranderde lichaam, in mijn rolstoel, of daarbuiten, alleen of met anderen.” Dat leidde niet alleen tot opmerkelijke, door pers en publiek bejubelde solo’s als For Now I am... en Remember When, maar inmiddels is Brew ook al jaren succesvol als choreograaf (momenteel is hij associate artist bij het Britse Ballet Cymru) en als artistiek leider van inclusieve dansgezelschappen als Axis Dance Company en zijn eigen Marc Brew Company. Festivaldirecteur Samuel Wuersten: “Marc oogt wellicht fragiel, maar is dat allesbehalve. Hij en Larbi zijn twee ‘forces of nature’ die op elkaar inwerken en elkaar versterken."

Een ‘aangepaste spons’
Sidi Larbi Cherkaoui is een van de meest gevraagde en met prijzen overladen hedendaagse choreografen van zijn generatie. Al voor zijn eerste creatie, Anonymous Society uit 1999, ontving hij diverse internationale onderscheidingen. Sindsdien heeft hij een omvangrijk oeuvre opgebouwd dat op heel persoonlijke en eigenwijze manier uiteenlopende culturen en hun tradities onderzoekt en bevraagt. Zelf noemde hij zich ooit een ‘aangepaste spons’, omdat hij tal van dansvormen in zich ‘opzuigt’, deze met elkaar verbindt en per voorstelling flexibel inspeelt op de kwaliteiten van zijn dansers en danspartners – of het nu om een Spaanse flamencodanseres, een Zweeds slangenmens, een Indiase kathakdanser, Chinese monniken of om Argentijnse tangodansers gaat. Cherkaoui was van 2015 tot 2022 artistiek directeur van Ballet Vlaanderen. Sindsdien leidt hij het Ballet du Grand Théâtre de Genève en daarnaast heeft hij, sinds 2010, zijn eigen groep, Eastman, en is hij als associate artist verbonden aan Sadler’s Wells in Londen en Théâtre National de Bretagne in Rennes. Ook verzorgde hij de choreografie voor diverse bekroonde films en voor optredens en videoclips van Beyoncé.

Data & tickets

datum begintijd locatie tarief tickets
vr 2 februari 2024 20:15 Theater aan het Spui, Den Haag €24,00 - €29,00 bestel
za 3 februari 2024 20:15 Theater aan het Spui, Den Haag €24,00 - €29,00 bestel
zo 4 februari 2024 15:30 Theater aan het Spui, Den Haag €24,00 - €29,00 bestel

Impressies

foto
De Da Productions
foto
foto
Alexandre Dai Castaing

Extra informatie

Let op! Trigger/waarschuwing voor inhoud
Deze voorstelling heeft een leeftijdsadvies van 14+ jaar. Deze voorstelling bevat mogelijk verontrustende inhoud, zoals emotionele opschudding, bevat.
Daarnaast wordt er in de voorstelling gebruik gemaakt van lichtstroboscoop (korte tijd knipperende lichten).

CREDITS

Director: Sidi Larbi Cherkaoui
Performer and co-creator: Marc Brew
Creative Producer & Assistant Producer: Susan Hay & Gert van Overloop
Designer: Pepijn van Looy
Composer: Alexandre De Castaing
Costume Stylist: Verlee Can den Wouwer 
Voice Consultant: Susan Worsford
Production Manager & Stage Manager: Grahame Coyle & Mickey Graham
Light Consultant: Adam Carrée
Camera Operator/Stage Hand: Lewis Landini
Sound Engineer: Sam Martin-Randerson
Rehearsal Director: Hayley Earlam
Audio Describer: Emma Jane McHenry
Video Artist: Maxime Guislane
Visuals Operator: Jamie Wardrop

In coproduction with: 
Hessisches Staatsballett in the frame of Tanzplattform Rhein-Main, Migros Culture Percentage Dance Festival Steps, Holland Dance Festival & Tramway, Glasgow

In association with: 
National Theatre of Scotland. Developed in residency at Théâtre National de Bretagne

Funders/supporters: 
Australian Council for the Arts, Creative Scotland, Cumbernauld Theatr & The Work Room, Glasgow

Aanbevolen

Free Birds Fly – Compagnie Tiuri

Info & tickets

Ailey II – Next Generation of Dance

Info & tickets