Cuban Eclectico Acosta Danza

8 t/m 11 februari 2023


nieuwe Luxor Theater, Rotterdam

€ 20,00 - € 65,00

Tickets
foto
Enrique Smith Soto

Carlos Acosta – alom beschouwd als een van de beste dansers van zijn generatie – brengt zijn Cubaanse dansgezelschap Acosta Danza eindelijk naar Nederland. Met Cuban Eclectico kan het publiek proeven van alles wat deze unieke groep veelzijdige dansers te bieden heeft, van moderne dans tot Afro-Cubaanse volksdans: ‘Het is een greep uit het Cubaanse leven.’

“Acosta Danza is generous of spirit, explosive and full of charisma.”

— Evening Standard

Taste of Cuba
Carlos Acosta brengt een mix van uitzonderlijk getalenteerde Cubaanse dansers samen, met zowel klassieke als moderne danstechniek. Hij vermengt deze technieken met flamenco, capoeira en hiphop. Het resultaat is de eigen identiteit van Acosta waarin de rijke Cubaanse cultuur duidelijk naar voren komt. Voor Cuban Eclectico nodigt Carlos Acosta diverse choreografen uit die stukken maken, geïnspireerd door de Cubaanse cultuur, maar voorzien van hun eigen ‘twist’.

Latijns voetenwerk en klassieke balletlijnen
De gevierde Zweedse Pontus Lidberg choreografeerde Paysage, Soudain, la nuit. Op een door de rumba geïnspireerde partituur van Leo Brouwer laat Lidberg de viering van de jeugd tussen schemer en dageraad zien. Achttien minuten pure, aanstekelijke energie en Latijns voetenwerk op uitzinnige, traditionele muziek.

Van een heel ander kaliber is Satori van de Cubaanse choreograaf Raúl Reinoso, waarin hedendaagse dans versmelt met klassieke balletlijnen. Het stuk illustreert een reis naar binnen, naar spirituele verlichting, naar de ontdekking van waarheid, schoonheid en licht.

Mens en dier
De Vlaams-Marokkaanse Sidi Larbi Cherkaoui is een van de meest gevraagde hedendaagse choreografen ter wereld. Hij staat bekend om zijn fantasierijke producties die een nieuw licht werpen op culturen en bewegingsgenres. In zijn interpretatie van Faun geeft hij gestalte aan de confrontatie tussen de menselijke en dierlijke aspecten. Dit duet toont de dualiteit van mannelijke en vrouwelijke energieën, die elkaar ontdekken en aanwakkeren.

Havana’s Malecón
Cuban Eclectico eindigt met De Punta a Cabo van choreograaf Alexis Fernández, gemaakt voor het complete dansersensemble. Tegen een projectie van Havana’s oogverblindende, mooie waterkant, de Malecón, toont dit stuk alle tegenstellingen van de huidige Cubaanse samenleving. Van klassieke dans naar salsa en van spitzen naar blote voeten hier zie je een representatie van de smeltkroes van de Cubaanse cultuur.

Feestelijke première
Loop naar binnen over de rode loper en maak selfies voor de fotowand waarop de dansers van Acosta Danza je bijna tegemoet springen. In Cuba gaan de mensen altijd feestelijk gekleed wanneer ze een avond uit gaan. Omdat deze premièrevoorstelling ook echt een avond uit is, is de dresscode feestelijk – cocktail. Smoking of donker kostuum of cocktailjurk kan zeker, maar met een feestelijke glamour outfit past u helemaal in de première sfeer. Op de première zijn koffie, thee en drankjes inclusief en serveren we heerlijke hapjes.

Na de voorstelling bent van harte welkom om te proosten met een glas bubbels tijdens een bruisende after-party in de foyer. Of ga lekker los en dans op de Caribische klanken van Latin-Salsa-band Descarga Timbera, die de Cubaanse vibe nog wat langer laat voortduren in Luxor Rotterdam.

In vervolg op het succesvolle Alvin Ailey American Dance Theater in 2019 is nu het internationaal gevierde Acosta Danza opnieuw exclusief te zien in het Nieuwe Luxor Theater Rotterdam.

Op 7 & 11 februari wordt de film Yuli getoond in LantarenVenster. 
De film vertelt het levensverhaal van de Cubaanse dansers en oprichter van Acosta Danza, Carlos Acosta. 

Samenwerking Luxor Theater Rotterdam en Stichting Droom en Daad.
De voorstellingen van het Acosta Danza vloeien voort uit de meerjarige samenwerking die Holland Dance Festival, Luxor Theater Rotterdam en Droom en Daad zijn aangegaan om exclusieve dansvoorstellingen die normaal gesproken niet in Nederland te zien zijn naar Rotterdam te halen. Acosta Danza is voor het eerst in Nederland te zien exclusief in het Nieuwe Luxor Theater Rotterdam.

Data & tickets

datum begintijd locatie tarief tickets
wo 8 februari 2023 20:00 Luxor Theater, Rotterdam Feestelijke Gala avond, incl drankje en hapje Geweest
do 9 februari 2023 20:00 Luxor Theater, Rotterdam € 20,00 - € 55,00 Geweest
vr 10 februari 2023 20:00 Luxor Theater, Rotterdam € 20,00 - € 55,00 Geweest
za 11 februari 2023 20:00 Luxor Theater, Rotterdam € 20,00 - € 55,00 Geweest

Impressies

foto
foto
foto
foto
toon meer
foto
foto
foto
foto
foto

Reviews

"Beg, borrow or steal a ticket for Acosta’s exhilarating Cuban trip."

Evening Standard

"This is an admirable, well-honed new company, and as Acosta stood with them to receive an affectionate ovation, it felt very much like a family."

The Times

"The several minutes of applause and standing ovations was an obvious gratifying response to the audacity and tenacity of this promising Cuban dance company."

Danza en Español