A very mixed bill Gibney Company

6 t/m 7 februari 2024


Theater aan het Spui, Den Haag

€ 24,00 - € 29,00

Tickets
foto
Sofia Negron

Ook in onze negentiende festivaleditie halen wij weer een aantal internationaal in het oog springende dansgezelschappen naar Nederland die hier nog niet eerder te zien waren. In het geval van de New Yorkse Gibney Company gaat het daarbij zelfs om een Europees debuut. 

Het gezelschap bestaat weliswaar al een tijd: het werd in 1991 opgericht en wordt nog altijd geleid door choreograaf én cultureel en sociaal entrepreneur Gina Gibney. Maar begin 2020 ontving de groep een aanzienlijke gift van een particuliere donor, wat een ambitieuze en ingrijpende transformatie en uitbreiding mogelijk maakte. Niet alleen verdubbelde de omvang van het gezelschap, de financiële injectie stelde Gibney tevens in staat om naast getalenteerde, vaak jonge dansmakers vanaf dat moment ook het puikje van de zalm van de internationale danswereld aan haar gezelschap te verbinden. Onder hen choreografen die ook in ons land tot de top behoren – zoals Ohad Naharin, het duo Sharon Eyal en Gai Behar, Johan Inger en Gustavo Ramirez Sansano – maar ook nieuwe sterren aan het choreografische firmament. De metamorfose werpt zijn vruchten af: de groep vierde sindsdien onder meer successen in het beroemde Joyce Theater in New York en tijdens het prestigieuze New Yorkse Fall for Dance-festival en heeft dit seizoen een tournee langs tien Amerikaanse steden op de planning staan. Voor de voorstellingen in Nederland maken Gibney en festivaldirecteur Samuel Wuersten een verrassende keuze uit het veelzijdige, vernieuwde repertoire, waarbij de focus zal liggen op creaties die hier nog niet eerder te zien waren.

Een thuis voor duizenden New Yorkers
Overigens is de Gibney Company om meer redenen dan haar recente ‘heruitvinding’ een uitzonderlijk gezelschap. De groep is het hart van de organisatie die Gina Gibney in 1991 startte met als doel haar passie voor dans en strijd voor sociale rechtvaardigheid te combineren. Hoewel ze met slechts één studio begon, breidde haar initiatief zich al snel uit, met naast de Gibney Company ook een Gibney Community Center – met inmiddels 23 studio’s en vijf presentatieruimten – dat in de afgelopen decennia een thuis aan duizenden New Yorkse dansers en dansamateurs heeft geboden. Naast een uitgebreid aanbod aan lessen levert de Gibney-organisatie met haar activiteiten ook een belangrijke bijdrage aan onder meer diversiteit en inclusie, geestelijke gezondheid en economische zelfstandigheid. 

Data & tickets

datum begintijd locatie tarief tickets
di 6 februari 2024 20:15 Theater aan het Spui, Den Haag €24,00 - €29,00 bestel
wo 7 februari 2024 20:15 Theater aan het Spui, Den Haag €24,00 - €29,00 bestel

Impressies

foto
Amy J Gardner

Reviews

The troupe’s superpower is clear: its strong and versatile dancers, artists who appear to be physically capable of anything.

The New York Times

Aanbevolen

Sol Invictus – Compagnie Hervé Koubi

Info & tickets

Ailey II – Next Generation of Dance

Info & tickets