more inspiration

Drie uitverkochte avonden van Jiří Kylián's One of a Kind

20 April 2023

Holland Dance Festival en Kylián Productions brachten het Stuttgarter Ballett voor het eerst in meer dan 40 jaar weer naar Nederland.In Amare Den Haag danste het wereldberoemde gezelschap Jiří Kylián's choreografie One of a Kind. Op donderdagavond 13 april bezochten Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix de voorstelling.

Kylián maakte de avondvullende productie One of a Kind in 1998 voor Nederlands Dans Theater, in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken, ter gelegenheid van de viering van het 150-jarige bestaan van de Nederlandse Grondwet. De positie van het individu en hoe het individu kan bestaan in een groep van andere individuen in een samenleving wordt gewaarborgd in Artikel 1 van de Grondwet. Kylián nam daaruit de gelijkwaardigheid van ieder mens als startpunt en onderzocht de frictie tussen de vrijheid van het individu en die van het collectief. Dit vrijheidsbeginsel is vandaag actueler dan ooit en dat maakt dat deze choreografie nog niets aan kracht heeft ingeboet. In 2023 bestaat die Grondwet 175 jaar, des te meer reden om One of a Kind uit te voeren en Jiří Kylián in the ‘spotlights’ te zetten.

Ook het Filmhuis Den Haag stond in het teken van meesterchoreograaf Jiří Kylián. Van 13 t/m 16 april werd zijn bijzondere carrière gevierd met vijf Kylián-films en een documentaire.

Naast de films en de voorstellingen werden er ook vier workshops georganiseerd. Leerlingen van de Vrije School en studenten van het Koninklijk Conservatorium verdiepten zich in het werk van Kyliàn en ervaarden zelf zijn danstechniek. Samen met de VWO kunstklas van het Maris College bezochten ruim 90 jonge dansliefhebbers de voorstelling. Na afloop was er verwondering en herkenning in wat in de workshops werd geleerd.

Een leerling, die niet eerder een dansvoorstelling had gezien, riep: "Wauw, te gek was dit, ik wist niet dat dans zo mooi en cool kon zijn."Jiří Kylián: "One of a Kind was certainly a one of a kind event. Bringing the Stuttgarter Ballett to The Hague to perform my work, had to cope with the danger of 'Carrying coals to Newcastle'. But excellent collaboration between Kylián Productions headed by Carmen Thomas, Holland Dance Festival under the direction of Samuel Wuersten and everyone else involved in this project, proved that all doubts were simply unnecessary.
The performances were of the highest quality on all levels: dance, lightning, music, stage. And the excellent coaching of the dancers by Cora Kroese and Ken Ossola who created the main protagonists roles in the original version of One of a Kind in 1998, gave these performances authenticity of the highest level.

I want to thank everyone who contributed to this event for their incredible work and commitment."