meer inspiratie

Terugblik Teacher Training Course 2024

3 mei 2024

In het weekend van 20 en 21 april kwamen dansdocenten vanuit het hele land naar Den Haag voor Teacher Training Course, een training voor dansdocenten die werken of willen werken met dansers met een beperking. 

Ook dit jaar organiseerde Holland Dance Festival in samenwerking met Stopgap Dance Company opnieuw een teacher training course. Een vol weekend voor dansdocenten die vanuit hun eigen achtergrond aan de slag gingen met inclusieve dans onder leiding van Christian Brinklow en Nadenh Poan, experts van Stopgap Dance Company. 

Theorie over, deelnemen aan een inclusieve dansles en samen dansen met een bestaande inclusieve dansgroep: DanceAble, waren onderdelen van het zaterdagochtendprogramma. In de middag gingen de deelnemers met verder met het eigen te maken van de opgedane stof en dit toepasbaar te maken op de eigen lespraktijk. Op zondag vond de verdieping plaats, waar werd geleerd over het maken van ‘dansvertalingen’, waarin staande dansers leerden om dansmateriaal, voorgedanst door een danser in rolstoel, om te buigen naar dansmateriaal dat past bij de eigen fysieke mogelijkheden. In richting, energie, type beweging, dynamiek en zo voorts. Met de kennis van zaterdag in het achterhoofd werd ook eigen inclusief dansmateriaal gemaakt en aan de rest van de groep aangeleerd. Door te doen, ontstaat een andere ervaring.  

"De uitwisseling tussen inclusieve dansdocenten (to be) en amateurdansers vanuit de inclusieve dansgroep had een enorme meerwaarde twee kanten op. Zien hoe dansers daadwerkelijk met het materiaal aan de slag gaan en andersom kennismaken met materiaal van nieuwe docenten was zeer inspirerend. Een weekend dat wat mij betreft smaakt naar meer. Verdieping voor wie al aan de slag is en kennismaking voor een nieuwe generatie die wil bijdragen om zelf dansen daadwerkelijk toegankelijk te maken voor iedereen." - Yolanda van der Heijden, Educatie en Participatie bij Holland Dance Festival. 

Impressies

foto
Sjoerd Derine
foto
foto
Sjoerd Derine
foto
Sjoerd Derine
foto
foto