Film Yuli (2018) in LantarenVenster

7 t/m 27 februari 2023


LantarenVenster, Rotterdam

€ 11,00

Tickets
foto

Op dinsdag 7 februari geven Carlos Acosta en Samuel Wuersten, directeur van het Holland Dance Festival, een inleiding voorafgaand aan de filmvertoning. 

Icíar Bollaíns film Yuli (2018) vertelt het levensverhaal van de Cubaanse balletdanser Carlos Acosta, algemeen beschouwd als een van de grootste dansers van zijn generaties. 

De regisseur baseert zich hiervoor deels op Acosta’s autobiografie No Way Home uit 2008, en gebruikt de creatie van Acosta’s ballet Tocororo – gemaakt door Acosta Danza – als raamwerk om het verhaal te vertellen. Daarbij richt de film zich vooral op twee nauw aan elkaar verbonden lijnen: Acosta’s relatie met zijn vader Pedro en zijn relatie met zijn vaderland Cuba.

Getalenteerd straatschoffie
Havana in de jaren tachtig: de rebelse Yuli – zoals vader Acosta zijn zoon naar een dappere Indiaanse strijder noemt – heeft de schoolbanken altijd weten te vermijden en dreigt, ondanks zijn grote danstalent, uit te groeien tot een straatschoffie. In de hoop op een beter leven stuurt vader Pedro zijn getalenteerde zoon naar de nationale balletacademie van Cuba. Tegen zijn zin in en ondanks grote weerstand wordt Yuli uiteindelijk toch gegrepen door de wereld van het dansen.

Het blijkt een begin van een legendarische carrière. Yuli groeit uit tot een van de grote sterren van het Britse Royal Ballet, waar hij onder meer als eerste donkere danser ooit de rol van Romeo vertolkt.

Klik hier voor meer informatie over Yuli in LantarenVenster, Rotterdam.

“Aangrijpend. Een frisse biopic over de Cubaanse balletdanser Carlos Acosta. ★★★★”

— Het Parool

Data & tickets

datum begintijd locatie tarief tickets
di 7 februari 2023 19:00 LantarenVenster, Rotterdam €11,00 Geweest
za 11 februari 2023 16:30 LantarenVenster, Rotterdam €11,00 Geweest
za 18 februari 2023 12:15 LantarenVenster, Rotterdam €11,00 Geweest
ma 27 februari 2023 19:00 LantarenVenster, Rotterdam €11,00 Geweest

Reviews

Yuli snijdt met zijn mengvorm van fictie en autobiografie interessante thema’s aan. Edilson Manuel Olbera Núñez, die de jonge, opstandige Carlos speelt, is een echt ontdekking. ★★★★

De Volkskrant

Sympathieke biopic met vernuftig scenario. ★★★★

VPRO Cinema

Sterk hoe Carlos z’n eigen herinneringen in wonderschone dans vervat en de film zijn bewegingskunst van biografische context voorziet. ★★★★

De Telegraaf