Graces Silvia Gribaudi

9 t/m 11 februari 2024


Korzo, Den Haag

€ 24,00

Tickets

De Italiaanse danseres en choreografe Silvia Gribaudi viert wereldwijd successen, maar was met haar voorstelling Graces pas één keer eerder in Nederland te zien – waarna de Theaterkrant verzuchtte hoe jammer het was dat niet meer toeschouwers dit hilarische, geraffineerde én betekenisvolle werk konden beleven. Die kans is er nu: het inmiddels bekroonde Graces is een van de absolute juweeltjes in onze negentiende festivaleditie.

Samen met drie mannelijke gratiën stelt Gribaudi in haar choreografie ideeën over menselijke onvolmaaktheden ter discussie, en dat doet ze met hartstochtelijke humor en empathie, verrukkelijk lichtvoetig en ver voorbij het verwachte of het cliché. Festivaldirecteur Samuel Wuersten: “In het begin denk je ‘dit kán niet waar zijn’, maar algauw ga je voor de bijl: zonder enige gêne neemt Silvia alles en iedereen en vooral haar eigen imperfecties en die van haar dansers op de hak.” 

De dochters van Zeus met Gribaudi als stralend middelpunt
Geïnspireerd door Antonio Canova’s beroemde marmeren beeld De Drie Gratiën (gemaakt tussen 1814 en 1817 als een voorstelling van een universele standaard van schoonheid en proportie) plaatst Gribaudi zichzelf op het podium, omringd door drie mannelijke dansers in de rol van de door Canova geportretteerde dochters van Zeus: Euphrosyne, Aglaea en Thalia, die respectievelijk de vreugde, de elegantie en de jeugd en schoonheid verbeelden. Waarbij Gribaudi (in de rol van de kunstenaar of die van clown?) met haar kleine, mollige lijf en ondeugende blik flink contrasteert met de slanke, getrainde lichamen van de drie ‘dochters’. Enkel gehuld in ondergoed verkennen de vier – op muziek die varieert van Vivaldi en Strauss tot elektronisch en experimenteel – alle mogelijke invullingen van het begrip ‘gratie’. En ondertussen laten ze ons flink nadenken over wat schoonheid nu eigenlijk is en hoe wij daar vanuit onze eigen menselijke waarden en identiteit een – vaak ronduit bekrompen – invulling aan geven.

Beste Italiaanse theaterproductie
Al bijna twintig jaar stelt Gribaudi in haar werk genderstereotypen en het concept van virtuositeit in de danskunst ter discussie. Ze onderzoekt de sociale impact van het menselijk lichaam, waarbij humor en de relatie tussen publiek en performers centraal staan in haar producties. Voor haar choreografieën werd ze vele malen onderscheiden. Zo ontving ze voor Graces de prestigieuze Premio DANZA&DANZA 2019 voor beste Italiaanse theaterproductie.

Workshop A Free Body
Op 10 februari onderzoek je samen met Silvia Gribaudi de levendigheid en aanwezigheid van het lichaam, waar de kracht van humor en spel worden belichaamd in de expressie van het lichaam en van het gebaar in elke persoon. Meer informatie vind je hier.

Film GRACES | Behind the Scenes
In samenwerking met Filmhuis Den Haag wordt de documentaire GRACES | Behind the scenes vertoond. Neem een kijkje achter de schermen en bekijk de echo van haar eigen creatieve proces, maar ook van de relatie met de plaatsen en mensen die het gezelschap hebben ontvangen, en van het idee dat alles, elk afzonderlijk aanwezig moment een waardevol onderdeel kan worden van de artistieke structuur. 

Voorafgaand aan de documentaire geven Samuel Wuersten & Silvia Gribaudi een korte introductie. Meer informatie, data en tickets vind je hier.

Voor Graces van Silvia Gribaudi kun je gebruik maken van het hotelarrangement 'Dans & Droom'. 

Meer informatie over Dans & Droom

Data & tickets

datum begintijd locatie tarief tickets
vr 9 februari 2024 20:30 Korzo Zaal, Den Haag €24,00 Geweest
za 10 februari 2024 20:30 Korzo Zaal, Den Haag €24,00 Geweest
zo 11 februari 2024 15:30 Korzo Zaal, Den Haag €24,00 Geweest

Impressies

foto
foto
Matteo Maffesanti
foto
Fabio Sau
foto
Riccardo Panozzo
toon meer
foto
Riccardo Panozzo

Reviews

Gribaudi speelt geraffineerd en met een enorm gevoel voor komische timing met de klassieke kijkcodes van kunst en theater

Theaterkrant

Graces made us laugh first and then, leaving the theatre with a deeply personal question ‘what is beautiful and what does that mean to us?’

Dance Art Journal

Credits

Winner of Danza&Danza 2019 award ‘italian production’ 
Winning Project of the action CollaborAction#4 2018/2019
Selected by NID Platform 2019

CREDITS

Choreography: Silvia Gribaudi 
Dramaturgy: Silvia Gribaudi and Matteo Maffesanti
Performers: Silvia Gribaudi, Siro Guglielmi, Matteo Marchesi and Andrea Rampazzo
Light Design: Antonio Rinaldi
Assistant Technician: Theo Longuemare
Technical Director: Leonardo Benetollo
Costumes: Elena Rossi

Production: Zebra
Co-production: Santarcangelo dei Teatri
Supported by: MIBACT

Project realized with the contribution of ResiDance XL – luoghi e progetti di residenza per creazioni coreo grafiche, action of the network Anticorpi XL - Network Giovane Danza D’autore, coordinated by L’arboreto - Teatro Dimora di Mondaino e IntercettAzioni - Centro di Residenza Artistica della Lombardia - progetto di 
Circuito CLAPS e Industria Scenica, Milano Musica, Teatro delle Moire, Zona K
 

Aanbevolen

Free Birds Fly – Compagnie Tiuri

Info & tickets

Digital Twin – Another Kind of Blue

Info & tickets