Choreograaf Hervé Koubi neemt je mee op zijn persoonlijke zoektocht naar herkomst, cultuur en verbondenheid. Vijf jaar lang reisde hij heen en weer tussen Frankrijk en Algerije, langs de oevers van de Middellandse Zee. Op indringende wijze brengt hij een visie die diepgeworteld is in de vaak vergeten lagen van de immense en onvermijdelijke geschiedenis van dit zeegebied, en verbindt die met de wereld van vandaag. Les nuits barbares ou les premiers matins du monde is een voorstelling over de kracht van ontmoeting, over grenzen die vervagen en verhalen die samenkomen.
Wat betekent het om ergens vandaan te komen? Hoe verhoud je je tot een land dat voelt als thuis, maar dat je nooit volledig hebt gekend? In zijn werknotities schrijft Koubi over zijn jarenlange reizen tussen Frankrijk en Algerije, langs de oevers van de Middellandse Zee die eeuwenlang een kruispunt is geweest van culturen, religies en volkeren. Een zee die al eeuwenlang culturen verbindt en verhalen meedraagt. Les Nuits Barbares is een ode aan die gedeelde geschiedenis.
In Les nuits barbares ou les premiers matins du monde worden de 'barbaren' niet afgebeeld als vreemdelingen, maar juist als dragers van schoonheid, verfijnde trekken en rijke kennis. Koubi gaat in tegen de gangbare ideeën die alles op één hoop gooien. Met zijn voorstelling nodigt hij het publiek uit om opnieuw te kijken naar wat ‘de ander’ betekent. Geen pleidooi voor het herschrijven van de geschiedenis, maar een uitnodiging tot empathie en verbondenheid in het heden. Een poging om niet te denken in "zij en wij", maar als broeders, als voorouders, als vrije mensen (Amazigh), als spiegels van onszelf.
In een tijd waarin verschillen vaak benadrukt worden en vreemdelingen met wantrouwen worden bekeken, biedt Les nuits barbares ou les premiers matins du monde een alternatief verhaal. Een verhaal dat licht werpt op de gedeelde oorsprong en laat zien dat onze verscheidenheid ons juist samenbrengt. Hervé Koubi vindt het antwoord in overeenkomsten: culturen en religies die elkaar raken en verrijken.
"Ik kies ervoor mijn blik te richten op wat mij het mooist lijkt: de vermenging van culturen, religies, het heilige door de geschiedenis heen, opdat die mij kunnen helpen de fundamenten van een gemeenschappelijke geografie te tekenen – en meer nog, zichtbaar te maken – waarop wij vandaag, van het ene uiteinde van de wereld tot het andere, staan zonder het vaak te beseffen."- Hervé Koubi.
Over Compagnie Hervé Koubi
De fysiek krachtige dansers tonen een rauwe kwetsbaarheid die raakt. In hun bewegingen verbeelden ze een menselijkheid die culturen overstijgt – als belichaming van een gedeelde geschiedenis en een gemeenschappelijk lot. Zij geven gestalte aan hoe traditie en vernieuwing hand in hand gaan. In elke sprong, draai en aanraking vermengen eeuwenoude invloeden zich moeiteloos met moderne expressievormen, waardoor een dans ontstaat die zowel eer betoont aan het verleden als de toekomst omarmt. Van klassieke muziek van Mozart en Fauré tot traditionele Algerijnse klanken – alles komt samen op het podium.
Het gezelschap bestaat uit veertien uitzonderlijk getalenteerde dansers, autodidacten of zij die hun opleiding op straat hebben genoten. Elk van hen brengt een eigen identiteit en impuls mee, met rauwe, onmiskenbaar niet-academische maar uiterst precieze bewegingen waarin hiphop, capoeira en hedendaagse dans samenkomen. Choreograaf Koubi weet deze diverse groep, met hun opzwepende hoofd- en handdraaien en spectaculaire salto’s, tot een hechte eenheid te smeden. Ondanks hun uiteenlopende achtergronden dansen ze met een gedeelde intensiteit, doelgerichtheid en een opvallende zachtheid in hun gebaren.
Deze voorstelling is te zien dankzij het Fonds Internationale Dans (FIND). Amare, Holland Dance Festival en Nederlands Dans Theater bundelen in dit fonds hun krachten met als doel spraakmakende internationale dansproducties naar Nederland te halen en in Amare te presenteren om Den Haag als de dansstad van Nederland te profileren.