Introdans | 50 jaar

9 t/m 10 februari 2022


Amare, Den Haag

Tickets
foto

Het Arnhemse Introdans bestaat vijftig jaar! Om dit te vieren heeft het gezelschap een extra jubileumproductie samengesteld die alleen tijdens dit achttiende Holland Dance Festival te zien zal zijn. Hierin legt Introdans een duidelijke relatie met het festival en met de stad Den Haag. Het programma telt allereerst drie meesterlijke balletten van Jiří Kylián, de choreograaf die het in Den Haag gevestigde Nederlands Dans Theater wereldfaam bezorgde en wiens werk veelvuldig onderdeel was van het Holland Dance Festival. Daarnaast presenteert Introdans Sidi Larbi Cherkaoui’s betoverende In Memoriam, een werk dat Introdans-directeur Roel Voorintholt voor het eerst tijdens het Holland Dance Festival zag en waar hij zó van onder de indruk was, dat het de basis heeft gelegd voor een prachtige en warme werkrelatie tussen de Vlaams-Marokkaanse choreograaf en Voorintholts gezelschap.

Onder een hemel van brandende kaarsen 
Introdans heeft in de afgelopen jaren een flink Kylián-oeuvre opgebouwd, inmiddels staan maar liefst vijftien balletten van de meesterchoreograaf op het repertoire van het gezelschap. In dit festival presenteert de groep er daar twee van, plus een premièrewerk voor het gezelschap. De voorstelling opent met Un Ballo, een prachtig ingetogen, sferisch muziekballet op twee composities van Ravel, dat onder een feeërieke hemel van tachtig brandende kaarsen wordt uitgevoerd. Nieuw voor Introdans is Petite Mort, een meesterwerk uit Kyliáns befaamde zwart-witperiode op de langzame delen uit de twee beroemdste pianoconcerten van Mozart. Mozart vormde tevens de inspiratiebron voor het derde werk, Sechs Tänze, maar wel op een héél andere manier: in het absurdistische werk – vol kolderieke humor, stoffige poederpruiken, hoepelrokken op wieltjes, minzame knikjes en beteuterde pruilmondjes – toont Kylián zich van zijn meest speelse en uitzinnige kant. 

Bedwelmend 
Na de pauze danst het jubilerende gezelschap de volledige versie van Cherkaoui’s alom geroemde In Memoriam, waarin de gevierde Marokkaans-Vlaamse choreograaf een eerbetoon brengt aan zijn voorouders en aan recent gestorven familieleden. De meditatieve choreografie onderzoekt de band tussen werkelijkheid en geheugen, op prachtige polyfonische zang van het Corsicaanse ensemble A Filetta. In een denkbeeldige onderwereld verkennen de dansers magnetische en polariserende krachten als zachtheid en agressie, aantrekking en afstoting, om zo de betekenis van het woord ‘harmonie’ te doorgronden. Het effect is ronduit bedwelmend. 

Prinses Beatrix Spierfonds, Introdans & Het Holland Dance Festival 
De extra feestelijke voorstelling van 10 februari staat in teken van het Prinses Beatrix Spierfonds. Dans symboliseert de ultieme vrijheid van bewegen. Een vrijheid die begint met gezonde spieren. Voor mensen met een spierziekte is deze vrijheid niet vanzelfsprekend. Daarom trekken Prinses Beatrix Spierfonds, Introdans en Holland Dance Festival samen op, om geld bijeen te brengen voor onderzoek naar het genezen van deze ziekten. Dansers voeren een dagelijkse overwinningsstrijd, ze willen het maximale uit hun lichaam halen. Mensen met een spierziekte voeren helaas een hele andere, ongelijke strijd met hun lichaam. En die tegenstelling grijpen we aan om door middel van dans spierziekten onder de aandacht te brengen. Verenigd in een mooie avond vol prachtige dans. 

Data & tickets

datum begintijd locatie tarief tickets
wo 9 februari 2022 19:30 Amare, Den Haag Geweest
do 10 februari 2022 19:30 Amare, Den Haag Geweest

Impressies

foto
foto
foto
foto

Reviews

De avond begint mooi broos met de meerstemmige adem van zes Corsicaanse mannen, die hun meditatieve zang beantwoord zien door intieme duetten en indrukwekkende groepsformaties (..) In Memoriam behoudt continu zijn intieme schoonheid

de Volkskrant

In Memoriam is indringend en betoverend mooi

Dans Magazine