A Human Race The Rite of Krump Tanzkomplizen

30 t/m 31 januari 2024


Korzo, Den Haag

€ 24,00

Tickets
foto
René Löffler

incl. Artist talk met Grichka Caruge (30 jan) of Drop-in Workshop door Bruiser (31 jan) na de voorstelling

A Human Race toont de kracht van dans in het opheffen van grenzen tussen sociale realiteiten en tussen straat- en highbrow cultuur. De choreografie confronteert Le Sacre dus printemps van Igor Stravinsky met een politieke kwestie. Vijf mensen ontmoeten elkaar in een cirkel van zand. Een hevige strijd om vrijheid, participatie en erkenning begint. 

Le sacre du printemps is een van de meest iconische werken allertijden. Niet alleen vanwege de muziek van Igor Stravinsky, maar ook door de choreografie van Vaslav Nijinski, waarvoor de componist zijn overdonderende meesterwerk in 1913 schreef. De afgelopen eeuw heeft Stravinsky’s Sacre wereldwijd talloze choreografen tot nieuwe interpretaties geïnspireerd, waarvan sommige inmiddels bijna even legendarisch als de oerversie zijn. Het is daardoor een beladen muziekstuk, een gecompliceerde uitdaging voor wie zich er aan waagt. De Franse hiphopdanser en -choreograaf Grichka Caruge durfde het aan in zijn jongerenproductie A Human Race – The Rite of Krump. Hij interpreteert de lentewijding opnieuw met het stellen van de vraag: wie ‘offeren’ we op in de maatschappij, wie verdrijven we? Wat doet het met ons om bij een groep te horen of alleen te staan?

Een ‘Sacre’ met politieke lading
Vijf krump-dansers ontmoeten elkaar in een cirkel van zand. Ze leveren een bittere strijd om vrijheid, deelname en erkenning, die de groep verenigt in een gemeenschappelijke wedloop om weerstand te bieden en te overleven. De dansstijl krumping ontstond in de jaren negentig in de Afro-Amerikaanse gemeenschap van Los Angeles als een creatieve uitlaatklep voor de agressie die de wonden van sociale ongelijkheid, uitsluiting en racisme teweegbrachten. Het is een rauwe, energieke en sterke bewegingstaal waarin authenticiteit en het uiten van emotie vooropstaan. Tegelijkertijd is krump een vredige en veilige manier om jezelf weerbaar te maken tegen gevoelens van machteloosheid als gevolg van onrechtvaardig ervaren geweld. Vandaag de dag is krump wereldwijd een belangrijke sociaal-politieke beweging die gemeenschappen verbindt en die vooral ook veel jongeren, ongeacht hun leefomstandigheden, steun en stabiliteit biedt. 

Data & tickets

datum begintijd locatie tarief tickets
di 30 januari 2024 20:30 Korzo Zaal, Den Haag €24,00 Geweest
wo 31 januari 2024 20:30 Korzo Zaal, Den Haag €24,00 Geweest

Impressies

foto
René Löffler
foto
René Löffler
foto
René Löffler
foto
René Löffler

Reviews

A touching mix between 21st century urban dance and European musical modernism

Tanz.at

Stravinsky’s orchestral piece, with its highly emotional tonal twists, is the ideal soundtrack for a Krump stage play

Berliner Zeitung

Credits

CREATIVE TEAM

Choreography: Grichka Caruge and ensemble
Dance: Luka Austin Seydou, Solomon Quaynoo, Rochdi Alexander Schmitt, Mark Sheats, Émilie OuedraogoSpencer
Music: Le Sacre du Printemps - Igor Stravinsky
Dramaturgy: Livia Patrizi
Stage and costumes: Silvia Albarella
Lighting design: Arnaud Poumarat 
Technical management/lighting: Martin Pilz
Production management: Carola Söllner
Project management: Thomas Dörschel
Mediation: Amelie Mallmann
PR & communications: Laura Kraus

A production by TANZKOMPLIZEN in the context of the Offensive Tanz für junges Publikum Berlin (DE), in cooperation with Art-Track (FR) and with the support of the Institut français, the French Ministry of Culture/DGCA and the Centre Français de Berlin

Aanbevolen

Sol Invictus – Compagnie Hervé Koubi

Info & tickets

Illegal Dance – Avant Garde Dance Company

Info & tickets