Wings of Time Day after Yesterday & Day before Tomorrow Norwegian National Ballet

18 t/m 22 juni 2025


Amare, Den Haag

€ 33,00 - € 69,00

Tickets
foto
joerg wiesner

Kylián’s meest succesvolle werken verdeeld over twee programma's 

Kylián’s meest succesvolle werken Forgotten Land, No More Play, Petite Mort, Symphony of Psalms, Bella Figura, Wings of Wax en Gods and Dogs zijn in juni 2025 te zien in Amare, Den Haag. Vol overgave en met grote vakkundigheid gaan de dansers van het Norwegian National Ballet de visie van meesterchoreograaf Jiří Kylián verbeelden.

Van land dat wordt verzwolgen door de zee naar de vergeten taal van een onontdekt spel. Van de vergankelijkheid van het leven naar een overlevingskit voor het menselijk bestaan. In dit eerste deel van het bijzondere Jiří Kylián retrospectief op woe 18 en do 19 juni voert het Norwegian National Ballet ons mee op een reis langs de wortels van de mensheid én die van de choreograaf.

Day after Yesterday: 1978-1991 by Jiří Kylián
Forgotten Land | No More Play | Petite Mort | Symphony of Psalms

Het melancholische Forgotten Land is geïnspireerd door land dat langzaam wordt overgenomen door water en Edvard Munch’s schilderij The Dance of Life, waarin aan de waterkant een vrouw wordt afgebeeld in drie fases van haar leven. Het stuk symboliseert het komen en gaan in het leven en relaties, tot leven gebracht in de bewegingen van zes koppels op de muziek van Benjamin Brittens Sinfonia da Requiem. Met No More Play worden we meegevoerd in een choreografisch spel van lichaam, geest, geluid en licht in tijd en ruimte. Het is een spel waarvan de regels onbekend zijn en die gaandeweg geleerd moeten worden – een metafoor voor de essentie en onvermijdelijkheid van het leven.

Gemaakt op de twee meest populaire sonates van Mozart, beschrijft Petite Mort op poëtische wijze de extase van seksuele gemeenschap. Het is een ervaring die in verschillende talen wordt beschreven als de ‘kleine dood’, het moment waarop we ons beseffen dat onze levens maar kort zijn. In prikkelende en indrukwekkende duels tussen danser en floret brengt Kylián een ode aan de eindigheid van ons bestaan. Afsluiter Symphony of Psalms verbindt het menselijke met het goddelijke. In een doorlopend aanzwellen en terugtrekken gaan de door koor en orkest vergezelde dansers volledig op in de symfonie van Stravinsky. 

Balancerend tussen uitersten wordt het spanningsveld tussen kunst en kunstmatigheid, rede en emotie, gezondheid en ziekte verkend. De choreografieën in het tweede deel op za 21 en zo 22 juni van dit unieke Jiří Kylián retrospectief toont ons de complexiteit van het grensgebied. Vol overgave verbeelden de dansers van het Norwegian National Ballet de visie van de choreograaf: de worsteling én de pracht van het leven op aarde.

Day before Tomorrow: 1995-2008 by Jiří Kylián
Bella Figura | Wings of Wax | Gods and Dogs

Bella Figura belicht de relativiteit van sensualiteit, schoonheid en esthetiek. Waar ligt de grens tussen kunst en kunstmatigheid, tussen de waarheid en een leugen? Waar begint de voorstelling en houdt de realiteit op? Gefascineerd door dit schemergebied onderzoekt Kylián beide betekenissen van ‘bella figura’: de schoonheid van het figuur tegenover de menselijke veerkracht in moeilijke tijden.

In gevecht met de wetten van de natuur trotseert de klassiek getrainde danser keer op keer de zwaartekracht. Met Wings of Wax verwijst de choreograaf niet alleen naar de hoogmoed van Icarus, maar naar de grenzeloze ambitie van de mens die steeds hoger wil reiken om het zware te ontvluchten en het lichte te bereiken. Het expressieve stuk is een wervelend geheel van complexe bewegingen in perfecte synergie met de muziek.

Het mysterieuze Gods and Dogs tenslotte stelt de dunne scheidslijn tussen de gezonde geest en waanzin centraal en de normen die bepalen wie waaronder valt. De muziekcompositie van Dirk Haubrich gebaseerd op het strijkkwartet van Beethoven gezette ballet opent met een spannend spel van schaduwen en neemt het publiek mee op een dynamische en onheilspellende reis. 

Let op! De twee programma's zijn onderverdeeld over verschillende voorstellingsdata. Het eerste programma Day after Yesterday is te zien op 18 & 19 juni 2025. Het tweede programma Day before Tomorrow wordt uitgevoerd op 21 & 22 juni 2025.

Data & tickets

datum begintijd locatie tarief tickets
wo 18 juni 2025 19:45 Amare, Den Haag Day after Yesterday:€33,00 - €69,00 bestel
do 19 juni 2025 19:45 Amare, Den Haag Day after Yesterday:€33,00 - €69,00 bestel
za 21 juni 2025 19:45 Amare, Den Haag Day before Tomorrow: €33,00 - €69,00 bestel
zo 22 juni 2025 14:30 Amare, Den Haag Day before Tomorrow: €33,00 - €69,00 bestel

Impressies

foto
foto
Erik Berg
foto
foto
toon meer
foto
Joerg Wiesner
foto
Joerg Wiesner
foto
Joerg Wiesner

Aanbevolen

Wings of Time | Day after Yesterday – Norwegian National Ballet

Info & tickets

Wings of Time | Day before Tomorrow – Norwegian National Ballet

Info & tickets